Erika Grape - Trädgårdsarbetare

Erika Grape - Trädgårsarbetare
Erika Grape - Trädgårsarbetare

 

Det var som vuxen jag började längta efter att arbeta utomhus. Som barn lär jag ha sagt att jag skulle bli trädgårdsmästare när jag blev stor. Egentligen är jag konstnär - har en femårig utbildning. Min känsla och behov att känna frihet och att arbeta självständigt drev mig fram mot att också utbilda mig till trädgårdsmästare. Jag har två professioner och båda är lika viktiga i mitt liv.

Det är fantastiskt härligt att leva efter årstidsväxlingarna. På vintern när trädgårdarna sover målar jag abstrakt konst i akryl. När jag jobbar i trädgårdarna får jag gratis träning. Jag har tävlat i konståkning som ung och mitt kroppsminne går igång när jag jobbar fysiskt – musklerna väcks till liv. Tjejer ska absolut inte dra sig för att söka sig till branschen om man passar för den – visserligen är det ett tungt jobb men det ger också energi tillbaka. Man bör dock ha en grundträning för att orka.

Jag arbetar med avtalskunder vilket betyder att jag har tjugo egna kundträdgårdar som jag besöker två gånger per månad. Mitt uppdrag är att utifrån kundens önskemål, företagets prioriteringar och mina kunskaper utveckla trädgården så mycket som möjligt under en säsong. Mina konstnärsögon hjälper mig att förädla de gröna rummen. Jag ser vad som behöver göras helt enkelt.

Ett exempel är den blommande ängsgräsmattan jag skulle klippa. Jag såg vilka stråk jag skulle spara och vad jag skulle klippa bort för att skapa balans.

Det bästa med att vara avtalsskötande trädgårdsarbetare är den frihet jag har att styra över tiden och strukturera den på mitt sätt. Min utmaning är att i denna servicebransch kommunicera med kunden. Jag blir hela tiden bättre på det jag gör och jag ser det som stimulerande – att alltid ha någonting att utveckla. Någon gång i framtiden kommer jag att ha ett litet jordbruk där jag odlar grönsaker på somrarna och målar på vintrarna.